Archívum

2009-es híreink


 

 
UV-val érkezik a Mikulás - csoportkép
 

Kedves Villamosbarátok!

Köszönjük, hogy eljöttetek Mikulás-napi UV-különmenetünkre, reméljük, hogy jól éreztétek Magatokat a kissé hideg, helyenként szürke időben is, és a fotók mellett Angyalföldön hasznos szakmai tapasztalatokkal is gazdagodtatok.

Külön köszönet illeti a BKV Zrt. Angyalföld kocsiszíni munkatársait az önzetlen segítségért és szíves vendéglátásért, valamint köszönjük a forgalomirányítási dolgozóknak is, hogy mellénk szegődve érdekesebbé tették számunkra ezt az amúgyis különleges napot.

Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület

2009. dec. 6.

 
UV-val érkezik a Mikulás
 

Kedves Villamosbarátok!

Születésnapi különmenetünk lebonyolítása után elhatároztuk, hogy 2009-ben a téli időszakban is szervezünk egy jellegében hasonló - tartalmában azonban eltérő - programot. A december 5-én, szombaton megrendezendő menetünknek egy UV5-ös szerelvény lesz a főszereplője, mellyel ezúttal a pesti villamosvonalak érdekes szakaszait járjuk be: felkeressük többek között az elmaradhatatlan Pacsirtatelepet és elkalandozunk a - különmenetek által viszonylag ritkán érintett - újpesti hálózatrészre is. Mikulás-hétvége alkalmából természetesen a meglepetések sem fognak elmaradni, ezúttal szakmai különlegességekkel is szeretnénk kedveskedni utasainknak: a program a szokásos nosztalgiautazáson és fotólehetőségeken kívül egy üzemlátogatással is kibővül, menetünk betér majd az egyik járműtelepre is.

A programon résztvevők száma limitált, ezért előzetes jelentkezés szükséges!

Részvételi díjak:

 • Utazó részvételi díj előre fizetve: 1200 Ft (8 éves életkor alatt 800 Ft) - a befizetés módját a visszaigazoló küldött e-mailben részletesen megadjuk
   
 • Utazó részvételi díj a helyszínen fizetve: 1500 Ft (8 éves kor alatt 1000 Ft) - amennyiben az előzetes jelentkezések után marad szabad hely
   
 • Követő (külső fotós) részvételi díj: 500 Ft (a helyszínen fizetendő, önkéntességi alapon)

Jelentkezés a különmenetre:

 • Küldje el a jelentkező nevét, születési dátumát és elérhetőségét (telefonszám, e-mail) egy e-mail-ben a címre (egy levélben akár többet is)!
   
 • A levélre válaszolva megküldjük a befizetés módját.
   
 • A befizetéseket beérkezési sorrendben visszaigazoljuk.

További információért forduljanak hozzánk bizalommal e-mailben: .

Mindenkit szeretettel várunk!

Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület

2009. nov. 24.

 
Adó 1% – köszönet
 

Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület (MaViTE) köszöni minden közlekedésbarátnak, aki a 2007. évi adója 1%-ával tevékenységünket támogatta.

A felajánlott 461653 Ft-ból több, fontos részcél megvalósítását finanszíroztuk:

 • a szegedi 820 (korábban FVV 3722, 1200) pályaszámú prototípus villamos szállítási költségének egy részét,
 • tárolóhely megszűnése miatt egy régi villamoskocsi elszállítását korábbi tulajdonosától,
 • nagyobb villamosalkatrészek vásárlását,
 • egy használt rakodóeszköz beszerzését, valamint
 • a teherautónk biztosítási díjának egy részét.
Köszönjük, hogy segítségével hozzájárult régi villamosok megmentéséhez! Kérjük, hogy a jövőben is gondoljon ránk adója 1%-ával!

 
2009. okt. 31.

 
Menetrend szerinti nosztalgiajárat Budapesten
 

A BKV Zrt. engedve az idők szavának, elindította saját, menetrend szerint közlekedő villamos nosztalgiajáratát, amelyet már sok közlekedésbarát nagyon várt. A 2009. augusztus 15. és szeptember 27. között szombaton és vasárnap közlekedő UV típusú szerelvényre külön díjszabás érvényes, ezt egyúttal kísérletnek is tekintik a cég szakemberei, a sikerességtől függően várható a folytatás.

A Kamaraerdőtől Hűvösvölgyig megrajzolt útvonalon, amelyet "B" viszonylatnak kereszteltek el (budai nosztalgiajárat), a szerelvény nem minden megállóhelyen áll meg, viszont kitűnő kapcsolatokat ad olyan helyekhez, amelyeket Budapesten igenis érdemes felkeresni, például a Dózsa György téren leszállva a Budai Várhoz lépcsőzhetünk fel, míg a Városmajorban a Fogaskerekű Vasút, újkeletű nevén a 60-as villamos, és általa a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút érhető el.

 

További információ: http://www.bkv.hu/home/nosztalgia2009.html

 
2009. aug. 16.

 
Kispest Retro 2009
 

Egyesületünk a KMO-val együttműködve kiállította 3258-as pályaszámú villamosát a Kispest Retro Városünnepen.

 

Elkészült az eseményről szóló fényképes összefoglalónk.

 

Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület

2009. aug. 16.

 
Hannoverivel Budán - csoportkép
 

Köszönjük minden kedves résztvevőnknek, hogy velünk ünnepeltétek Egyesületünk 5 éves születésnapját. Az elkészült csoportképet közkívánatra közzétesszük, reméljük, jól éreztétek magatokat!

Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület

A különmenetről készült összefoglaló

2009. máj. 12.

 
Hannoverivel Budán - 5 éves a MaViTE
Tisztelt Közlekedésbarátok!

Egyesületünk idén ünnepli ötödik születésnapját. Az évforduló alkalmából szeretnénk egy különlegességgel kedveskedni azoknak, akik velünk tartanak: 2009. május 9-én, szombaton egy TW6000-es kocsival kelünk útra. Mivel a Hannoverből vásárolt kocsik Budapestre érkezésük óta kizárólag Pesten szállítják az utasokat, különmenetünk útvonalára nagyrészt jellegzetes budai helyszíneket fűzünk fel, amelyeken a típus megjelenése ritkaságnak számít. Az érdekes fotómegállások, meglepetések ezúttal sem maradnak el. A programon való részvételért mindössze egy mozijegy árát kérjük el, amelyből a felmerült költségeket fedezni tudjuk.

A programon a résztvevők száma limitált, ezért előzetesen kell jelentkezni!

Részvételi díjak:

 • Utazó részvételi díj előre fizetve: 1200 Ft (8 éves életkor alatt 800 Ft) - a befizetésének módját a visszaigazolásként küldött e-mailben részletesen megadjuk
   
 • Utazó részvételi díj a helyszínen fizetve: 1800 Ft (8 éves kor alatt 1300 Ft) - amennyiben az előzetes jelentkezések után marad szabad hely
   
 • Követő (külső fotós) részvételi díj: 500 Ft (a helyszínen fizetendő, önkéntességi alapon)

Jelentkezés a különmenetre:

 • Kérjük, küldjék el a jelentkezők nevét, születési dátumát és elérhetőségét (telefonszám, e-mail) a címre küldött e-mail-ben (egy levélben akár többet is)! A neveket és az adatokat harmadik személynek nem adjuk tovább.
   
 • A levélre válaszolva megküldjük a befizetés módját.
   
 • A befizetett jelentkezéseket beérkezési sorrendben visszaigazoljuk.

További információért forduljanak hozzánk bizalommal a e-mail-címen.

Mindenkit szeretettel várunk!

Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület

2009. ápr. 7.
Segítse Ön is adója 1%-ával régi villamosok megmentését!
 

 

A Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület villamosjárművek felkutatásával, felújításával foglalkozik. Az érdeklődők részére szakmai kiállításokat, valamint nosztalgia- és különmeneteket is szervezünk.

A tavalyi év során több UV motor- és pótkocsi mellett az FVV-csuklósok 3722, illetve később 1200-as pályaszámon közlekedő kétirányú prototípusát mentettük meg, amelyet Szegedről a 660-as csuklóssal együtt szállítottunk Budapestre. Gyűjteményünkben mostanra több mint 10 darab villamoskocsi található. Befejeztük a 1031-es "V" típusú kocsink külső renoválását is, erről képeket honlapunk galériájában tekinthetnek meg. 2008-ban útjára indítottuk a BKV Zrt. Múzeumaival közös szakmai rendezvénysorozatunkat, valamint júniusban különmenetünkkel a T5C5 típusú villamosok harmincadik évfordulója előtt is tisztelegtünk.

A 2009-es évben is folytatjuk értékmegőrző, műszaki-kulturális tevékenységünket,
kérjük, segítse Egyesületünket, támogassa a MaViTÉ-t adója 1%-val!

Kérjük, töltse le
a sima rendelkező nyilatkozatot,
vagy
a rendelkező nyilatkozatot üres egyházi 1% felajánló lappal együtt
Egyesületünk adataival (PDF).

Felajánlását előre is hálásan köszönjük!

Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület
adószámunk: 18252666-1-43


Felhívjuk támogatóink figyelmét, hogy ezévtől ismét változtak kicsit az adó 1% felajánlás szabályai!

 • Egységesítésre kerül a rendelkező nyilatkozatok benyújtási határideje. A határidő egységesen minden adómegállapítási mód esetén az önadózó adóbevallásának benyújtására - az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott - határidőhöz igazodik. Ez a jelenleg hatályos szabályok szerint május 20-a.
 • A rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban személyesen vagy postán is eljuttatja a meghatározott határidőig (május 20.) az adóhatóságnak (ahová az adóbevallását is küldi), ha nem küldte volna el az adóbevallásával együtt.
 • A személyi jövedelemadó bevallásával együtt a nyomtatványgarnitúra részét képező “perforált” íven nyilatkozik (külön-külön nyilatkozat van a két különböző 1%-nak), melyet majd az adóhatóság választ le a perforálás mentén, az adózónak nem kell letépnie és külön borítékba helyeznie!
 • A rendelkező nyilatkozatot (nyilatkozatokat) tartalmazó borítékot az adóbevallási csomagjában helyezi el. A nyilatkozatot lezárt, normál postai borítékba kell helyezni. A nyilatkozatnak a borítékkal azonos méretű lapon kell lennie, de nem szükséges a formanyomtatvány. A borítékra rá kell írni az adóazonosító jelét.
 • Munkáltatói adómegállapítás esetén, a munkavállaló az állami adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon (vagy azzal egyező adattartalmú lapon) megtett rendelkező nyilatkozatát lezárt, adóazonosító jelével ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan saját kezűleg aláírt postai borítékban elhelyezve juttatja el a munkáltatóhoz legkésőbb 10 nappal a határidő (május 20) előtt, tehát május 10-ig. A munkáltató kísérőjegyzéket készít, amely tartalmazza a rendelkező nyilatkozatot tevő személyek nevét, adóazonosító jelét és a boríték átadását igazoló aláírását. A munkáltató a rendelkező nyilatkozat tartalmát nem ismerheti meg, az azt tartalmazó borítékot sértetlen állapotban, a kísérőjegyzékkel együtt, május 20-ig zárt csomagban küldi meg az adóhatóságnak.
 • A rendelkező nyilatkozatot (nyilatkozatokat) tartalmazó borítékot az adóhatósági adómegállapítás esetén az adózó nyilatkozatához csatolva küldi meg az adóhatóságnak,
 • Elektronikus űrlapját (0853 számú űrlap és az ahhoz kapcsolódó 08egysza nevű rendelkező nyilatkozat) az elektronikus úton benyújtott személyi jövedelemadó-bevallás benyújtására előírt határidőig küldi meg az adóhatóságnak. (További információkat talál az elektronikus adóbevallással kapcsolatban a www.magyarorszag.hu honlapon.)

(forrás: nonprofit.hu)

2009. feb. 4.
Veperdi Tamás előadása a BKV-MaViTE szakmai esten
Tisztelt Közlekedésbarátok, Érdeklődők!

A BKV Zrt. múzeumai és a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület közös szakmai estjének következő elődását 2009. február 25-én, szerdán 17 órai kezdettel tartjuk meg a Deák téri Földalatti Múzeumban.

Előadónk ez alkalommal Veperdi Tamás, a BKV Villamos Forgalmi Főmérnökség Vasútbiztonsági Csoportjának vezetője, aki szakterületének ismertetése után bemutatja, milyen veszélyekkel kell a közösségi közlekedési járművezetőknek szembenézniük, és mi történik azon ritka alkalmak során, amikor nem sikerül őket leküzdeni. Képekkel illusztrálva elemezzük a leggyakrabban előforduló baleseti szituációkat, és megmutatjuk, mit lehet tenni az elkerülés érdekében, valamint mit tehet és tesz a BKV, ha bekövetkezik a baj.

Előadásában továbbá érintőlegesen megismerkedhetünk a villamosok sebességmérésének módszerével, valamint a biztonságot szolgálni hivatott lassújelekkel is.

Kérdésével, észrevételével forduljon hozzánk bizalommal a e-mail címen! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A BKV múzeumok és a MaViTE csapata

Az előadásról készült összefoglaló

2009. feb. 4.

 

Honlapunk megtekintéséhez IE 6, Mozilla Firefox 1.0.7, vagy újabb verziójú böngésző és minimum 800x600-as felbontás ajánlott.
© Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület, 2004-2009. Minden jog fenntartva.