Búcsúzik az UV a várostól - különmenet (2007. szept. 29.)

A MaViTE 2007. szeptember 29-én rendezte meg első nyilvános különmenetét. Az ötlet még augusztusban, az UV villamosok forgalomból történő kivonásakor merült fel. Ekkor már hónapok óta csak Dél-Budán közlekedtek az öreg tuják, ezért a típus szerelmesei gyakran látogatták - és örökítették meg - az itteni vonalakat. Szolgálatuk utolsó napján is itt búcsúztak el az UV-k Budapesttől.

Üzemük öt évtizede alatt azonban a város számos pontján közlekedtek ezek a járművek, ezért úgy gondoltuk, illő volna a pesti oldal vonalaitól is méltóképpen elbúcsúzni. A túra során azokat a városrészeket jártuk be, ahonnan a korábbi években tűntek el a veterán villamosok a mindennapi forgalomból.

Mivel a menetet lebonyolító UV szerelvényt a BKV Zrt. ingyen bocsátotta rendelkezésünkre, utasainknak sem kellett fizetniük a részvételért. Ezúton is köszönjük a nagylelkű támogatást!

A hosszú út előtt néhány nappal kiderült, hogy aznap ugyanazzal a szerelvénnyel utazunk, mint amelyik utolsóként haladt át a Szabadság-hídon (3816-5940-3836).

Kiállás Budafok kocsiszínből A kihúzóban

 

A különmenetre - számos egyéb előkészület mellett - tagjaink a BKV-n megszokott stílushoz hűen egyedi táblákat is készítettek, amelyek belső oldalán a tervezett megállások szerepelnek.

Új piktogramok is megjelentek mint a 'fotómegállás' és 'étkezési szünet'

 

A menet a 4-es villamos Fehérvári úti végállomásánál kezdődött, itt szállhattak fel a résztvevők.

Check-in

 

A Petőfi hídon át jutottunk a Mester utcába, ahol megtartottuk az első fotómegállást. A fedezőjelző és a nagy gépjárműforgalom miatt gyorsan kellett csekedni, itt mutatkoztak be először különmeneten a hivatásos fotósterelőink, akik egyúttal a résztvevők biztonságára is ügyeltek.

A Mester utcai napfény íze

 

Innen a Haller utcán és a Salgótarjáni utcán át Kőbánya felé vettük az irányt. Egy szerencsés véletlen folytán egy másik UV szerevényt is éppen ekkor szállítottak át Zuglóba, így a fotósok ritka együttállásokat örökíthettek meg.

Salgótarjáni utca Vigyázz, ha jön a vonat ... azaz két UV!

 

Utunkat az Örs vezér terén át az akkor még Mézeskalács tér nevet viselő végállomásig folytattuk, ahol egy rövid pihenőre is lehetőség nyílt. Az itteni viszonylatokon 2002-ben közlekedtek utoljára ilyen villamosok, a 62-esen tavasszal, a 69-esen ősszel váltották fel őket a TW6000-esek.

Túlszaladt a 13-as Mézeskalács tér

 

Kihasználva az alkalmat, csoportkép is készült a résztvevőkről és a szervezőkről.

Az első csoportkép, amely azóta hagyománnyá vált

 

Visszafelé a Nagy Lajos király és az Erzsébet királyné útjai kereszteződésben volt alkalom a fényképezésre. Érdemes megfigyelni, hogy ekkor még a 62-es viszonylaton is használták a célfilmeket.

Típuscsere az élethez képest pont fordítva: hannoveri megy, UV jön

 

Kőbánya-Hízlaló vasútállomás sajátos hangulatot kölcsönöz az utolsó budapesti egyvágányú (de kétirányú) villamosvonal-szakasznak. Természetesen itt is megálltunk egy-két kép elkészítésének erejéig.

A sorompó nyitva áll - immáron évek óta

 

A Határ úti végállomáson keresztül jutottunk el az egykori 50A betétviszonylat útvonalára. Vendégeink kihasználták az ezzel járó várakozást, és itt is megörökítették a szerelvényt.

A gyors visszafogás érdekében most mindkét fülkében van vezetőnk

 

Tapasztalt kormányosunk vezetésével a vadregényes Hoffherr Albert utcai vágányra is bemerészkedtünk pár tucat méternyit. (Eredeti terveink szerint egészen az Ady Endre útig elmentünk volna, de végül a pálya állapota miatt csak eddig a pontig kaptunk engedélyt a behaladásra.)

Szántó Ferenc Engedélyünk határa az utolsó nagy fa volt

 

A Liget téren sem maradhatott el a fotómegállás. Itt 2001-ben tűntek el az UV-k a mindennapi forgalomból.

Liget tér - a villamos ...és fotósai

 

Az utolsó célpontunk ismét ritkán használt vágány, az egykori Akna utcai végállomás volt. Ma már érdekességnek számít az akkor még a 28-ason közlekedő Ganz csuklós villamos is.

Akna utca (azóta kiderült, hogy a hármas UV-szerelvény - cipőkanállal ugyan, de - befér a Sörgyárhoz is) Készülnek a délutáni búcsúképek

 

Innen a Nagykörúton át tértünk vissza a Fehérvári úthoz, ahol menetünk véget ért. Minden kedves vendégünknek köszönjük, hogy velünk utaztak!

Szöveg: Soltész Tamás, Túri Dániel
Fotók: Báti András

2007. október
Utolsó módosítás: 2010. január