Ez történt eddig a 1031-essel...

A Budapesti Elektromos Művek támogatásával 2007. augusztus végén került Egyesületünk tulajdonába a 1031-es pályaszámú villamos, amely 1984-ben történt selejtezéséig közlekedett Budapesten. Később Kőbánya-Kispestnél sörözőként és pizzériaként üzemelt, ebből következően a bontási munkálataink során számos használati tárgyat (étlapot, kést, sőt még egy hanglemezt is), konyhaeszközt (hűtő, mikrohullámú sütő) találtunk.


A villamos felújításához a MÁV Gépészet Zrt. Északi Járműjavítója ajánlott fel nagylelkű segítséget azzal, hogy a restauráláshoz kitűnő helyszínt, valamint rengeteg szakmai segítséget biztosít, így az Ezrest a vásárlás után viszonylag gyorsan, még 2007. októberében el is szállítottuk a Kőbányai úti telephelyre.


Egyesületünk tagjai lelkesen fogtak hozzá a korántsem egyszerű felújítási feladatoknak. Első lépésként a főbb burkolatokat és külső reklámtáblákat távolítottuk el, mely után következhetett az egykori konyha lebontása.


2008. február végére a belső tér nagyrésze kiürült, és befejeződött a plafonból a hőszigetelés eltávolítása, amelyet még az étterem kialakításakor helyeztek el a tetőlemez alatt. Kiszereltük továbbá a kocsi ablakait is, hogy az Északi Járműjavító lakatoscsapata segítségével az idő okozta sebeket helyrehozzuk.


Nyáron tudtuk megkezdeni a karosszériamunkákat. Eltávolítottuk a tető korhadt faelemeit, sőt a tetőellenállásokat és az egyéb fent meglévő alkatrészeket is, hogy a lemezhez hozzáférjünk. Ezután jöhetett a hosszú napokat felemésztő csiszolás, melynek során fentről lefele haladva fokozatosan távolítottuk el a rozsdát és egyéb szennyeződéseket.


Eközben - mivel helyenként át lehetett látni a kasztnin - az Északi Járműjavító szakemberei elvégezték a szükséges javításokat és pótlásokat, tagjaink a leendő ülések vázait festették le a kieső időben. Ezt követően egy kárpitos mester segítségével pedig elkészültek az ülések párnái és háttámlái.


Augusztus végén sikerült átadni a 1031-est a fényezőknek, akik rövidesen felvitték az első gitt- és alapozórétegeket.


A villamos nemsokára megkapta első színeit is. A fényezés befejeztével egy sokkal nehezebb szakasz, a villamos összeszerelése következik, de ez a művelet már a 2009-es évre húzódik át. A feladatok áttekintése után hamarosan ismét munkába áll Egyesületünk felújító csapata. Bár a villamosról sok, a működéshez elengedhetetlen alkatrész hiányzik, így közlekedő jármű egyhamar nem válhat belőle, reméljük, a munka végeztével egy gyönyörű, újjászületett műemlékkel örvendeztethejük meg a nagyközönséget.

Magyar Katinka, Vály Ádám, Túri Dániel

2009. január