Kispest Retro 2009

Kispest önálló településsé válásának 138. évfordulója alkalmából 2009. június 13-14-én "Kispest Retro" címmel kétnapos "Városünnepet" rendezett.

 
A színpad a kispesti Nagyboldogasszony Templom előtt Ünneplők sokasága, háttérben a 3258

A hétvégén a 60-as és 70-es évek hangulatát is megidézték (Marilyn Monroe és Elvis Presley imitátorok segítségével), felcsendültek a kor jellegzetes rockzenei slágerei is, volt kabaré, táncjáték, koncert és szabaduló show is a kétnapos programban, amelyet tüzijáték zárt.

Szombaton és vasárnap a kispesti Ady Endre utat a Templom tér környékén teljes egészében lezárták a forgalom elől, így a 42-es villamos sem közlekedhetett.

 
Az élettel teli megálló

A felvonultatott korszakok tanújaként Egyesületünk a KMO-val együttműködve kiállította az 1958. évi gyártású 3258-as pályaszámú villamosát, amely egy öreg Ikarus-311 mellett a rendezvény kiváló díszleteként szolgált mindkét napon.

 
Rendezvénysátrak A BKV Unimogja vontatta ki a 3258-as kocsit a Száva kocsiszínből

Mivel azonban a vágányzónába sátrakat is állítottak a szervezők, még a kamionok érkezése előtt át kellett juttatni az UV-t a Templom téren túlra, így szombaton kora reggel már kivontatták villamosunkat az SZTK elé. A BKV nagyvonalú segítséget ajánlott fel azzal, hogy a ki- és beszállítás korántsem egyszerű műveletét átvállalta, amelyet ezúton is köszönünk.

 
Szombat délelőtti csendélet, háttérben egy eltévedt autós UV és a templom, rég látták egymást

Az első délelőtt - mivel az ünnepség csak késő délután kezdődött - viszonylag nyugodtan telt, ekkor még csak épültek a színpadok, sátrak, sorra hozták a virágdíszeket, tagjaink pedig a kiállítást készítették elő. A KMO néhány általunk kiválasztott, régi kispesti kötődésű fotót nagyobb tablókra is kinyomtatott, amelyből a Kispest kocsiszínt ábrázoló kép a vezetőfülke ablakába került.

 
Nézőtér az utca

Ahogy esteledett, a tömeg is egyre nagyobbá vált. Persze nem hittük, hogy ennyi ember csak a villamos miatt jött ki, de az UV-nál is szép számmal akadtak érdeklődők.

 
Kisebbek nézik a kiállított tablókat Sok korosztály képviseltette magát

Az anekdotázó, emlékező idősebbek mellett az egészen fiatalok is birtokba vették a kocsit, és ahogy esteledett, úgy szállingóztak a tizenévesek is, a párok a meghitt félhomályban bújtak össze. Érdekes emberek is megfordultak a villamosban, találkoztunk olyan nyugdíjassal például, aki még a Ganz-gyárban az UV-k forgóvázán dolgozott: órákig hallgattuk volna a történeteit. Élmény volt olyan fiatalokkal is beszélni, akik hasonló feladatot vállaltak fel, mint mi, csak ők még nagyobb méretben gondolkodnak, hajókat mentenek meg...

 
Fenyő Miklós Szandi mozgásban
 
Sas József

Az ünnepségen természetesen helyet kaptak a 80-as évek nevesebb előadói is: Fenyő Miklós, az örök jampi, valamint Szandi, aki manapság is hasonló lelkesedéssel énekli a tinédzser-dalokat, és persze élvezhettük Sas József humorát is.

 
Esti műszak, szerencsére nyugodtan telt

Tagjaink az állandó (szó szerint éjjel-nappal tartó) felügyelet mellett bemutatták a kocsi belterébe rögtönzött kiállítást, valamint válaszoltak az érdeklődők kérdésére - korosztálytól függetlenül.

 
Hazaindulás előtt Unimog és a 3258 a Hoffherr Albert utcán

A vasárnap esti záró tüzijáték után a szervezők is megkezdték a színpad és az egyéb kellékek elbontását. Az UV-ért is hamarosan megérkezett a BKV csapata, akik azzal a problémával szembesültek, hogy a vágányokra épített sátrakat bizony ugyanannyi idő lesz szétszedni, mint felépíteni. Végül úgy döntöttek, ha egyszer előre nem lehet, akkor hátul, a nemrég az 50-esek miatt ismét járhatóvá tett Hoffherr Albert utcán keresztül juttatják vissza a kocsit a Szávába.

Túri Dániel
Fotók: Borbély Csaba, Cser Zoltán, Soltész Tamás

2009. augusztus 16.