Kispest Retro Plusz 2010

Kispest 1871. június 11-én vált önálló településsé, amelyet az Önkormányzat - a KMO szervezésében - ismét megünnepelt. Idén a 80-as évek volt a fő téma, a korszakot a meghívott hazai és külföldi előadók, valamint a bemutatott járművek voltak hivatottak megidézni. Egyesületünk tavasszal kapta a felkérést, hogy ismét vegyen részt a rendezvényen, amelyhez az elengedhetetlen támogatást és segítséget a BKV Zrt. idén is nagylelkűen megadta számunkra.

3258 a kiszállításra várva a Száva kocsiszíni legkülső vágányon. Ugyanez másik szögből.
 

A kivontatáshoz az Unimog erejét vettük igénybe, de az előírások miatt a Nagysegély is követett minket.

A rendezők által kért beállításhoz a kocsit meg kellett deltázni, amelyet a műszak lábon oldott meg. Vontatás a szombat hajnali Ady Endre úton.
 

A kiállítást a helyszínen rendeztük be, amelyen a 80-as évek közlekedéstörténetéből adtunk ízelítőt. Idén más szemlélettel álltunk neki a rendezésnek, a tapasztalataink ugyanis azt mutatták, hogy az itteni - jelentős részben nem szakmabeli - közönség inkább a képekre fogékony. Az anyag nagy részét a BKV Múzeum bocsátotta rendelkezésünkre, a nyomtatásban a KMO nyújtott segítséget, a kiegészítő szövegeket pedig Túri Dániel szerezte.

Felkerültek a tablók a helyükre, jöhetnek a látogatók.
 

Közben javában folyt a vágányokon az építkezés, készültek a sátrak, bódék, valamint maga a színpad is.

A villamos a helyén, a teherautók még forgolódnak. Sátorépítés.
 

Este már élet költözött a térre, a nézők a színpad előtt álltak, a villamos iránt érdeklődők pedig a villamosban. Az érdeklődés szerencsére másnap sem csökkent.

A látogatók bizonyítéka itt a teli szemetes :-) . Másnap délelőttre épült egy kisvonat is a villamos mögé.
 

A közlekedéstörténetet nem csak Egyesületünk képviselte a rendezvényen, a négykerekűek közül is akadt egy-két érdekes darab.

Puli, a magyar csodaautó (1983). Rendőrautó, ebbe már nyugodtan ülhetünk bele.
 
Nemcsak a villamosunk sárga: íme, a Trabant Sárga Angyal. Mentőautó a nyolcvanas évekből, már ebbe is nyugodtan beleülhetünk.
 

Természetesen a közeli Nagy Balogh János kiállítóteremben is nyílt egy kiállítás, minket a következő fénykép fogott meg leginkább, reméljük, megbocsátjátok elfogultságunkat.

Bengáli-modell.
 

Vasárnap este egy motoros kötéltánc-show zajlott, amelynek az előkészületeit már délelőtt lehetett látni, mert a kötelet két óriásdaru között feszítették ki. Aki ekkor is kilátogatott, láthatta Simet László légtornász művész urat próbálni.

Darupár I. (ha festők lennénk, ilyen címet adnánk).
 

Persze mi sem voltunk restek, kalauzoltuk a látogatókat.

Itt még csendélet. Kíváncsi tekintet az ajtóban, sok ilyet láttunk.
 
A nap fényképe, ezért érdemes csinálni.
 

Este már a színpadé volt a főszerep, többek között fellépett Szikora Robi is a Gidákkal, miután elballagott a katona, a jamaicai naplemente hangulatát élvezhettük a meghívott külföldi sztárvendég, a Goombay Dance Band tolmácsolásában. Hihetetlen, hogy Oliver Bendt hangja még mindig olyan, mint 1979-ben volt.

Szikora Robi. Oliver Bendt és két karibi kísérője (Goombay Dance Band).
 

A koncertek alatt is volt azért élet a villamosunk körül.

Esti vendégeink bent... ... és kint.
 

A programot immáron hagyományosan tüzijáték zárta, most először tudtuk megörökíteni ezt a pillanatot is.

Ez nem UV-búcsú, mint 2007-ben. A képért - higgyétek el - meg kellett dolgozni. Így nézi az UV a tüzijátékot.
 

Nemsokkal azután, hogy elvonult a tömeg is erőt gyűjteni a következő munkahéthez, a BKV lelkes csapata ismét megjelent, hogy a villamost visszavigyék Szávába. A jól bevált útvonalon, az idén felújított Hoffherr Albert utcán át jutottak ismét a kocsiszínbe, ahol nem sok időt töltött: az UV-nkat a rákövetkező napokban már Angyalföldön láthattuk viszont.

A fékek oldásához levegőt kellett tölteni, addig a villanyt is felkapcsoltuk. Mutatóba, hogy van fényszórónk is, ha kell.
 
Az Unimog és a 3258 csatlása. Irány a kocsiszín!
 
UV vontatás közben. Tóth Árpád utca - Hoffherr Albert utca sarka éjszaka, egykor itt műszakiztak a 42-esek.
 
Fellépés után újra Szávában.
 

Reméljük, jól éreztétek Magatokat, mi igen!

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik segítették a kiállításunk létrejöttét: BKV Zrt., KMO. Hálásak vagyunk érte.


Szöveg: Túri Dániel
Fotó: Hajpál Lajos, Túri Dániel

2010. július