Kispest Városünnep, 2012.06.10.


 

Kispest idén június 10-én, vasárnap egy nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte fennállásának 141., várossá válásának 90. évfordulóját, amelyhez idén újra Egyesületünk segítségét kérték. Egy szabadtéri képkiállításhoz a rövid UV helyett a frissen fényezett, 26 méter hosszú 1303-asunkat választották, hogy a Kispest épületeit bemutató akkor és most jellegű képeket el tudják rajta helyezni.

A villamos szállítását - mivel közlekedésének jogi akadályai nem hárultak még el - ebben az évben is a BKV oldotta meg, nagylelkű támogatásukért külön köszönettel tartozunk a Villamos Szakszolgálat és a Szállítási Csoport vezetőinek, dolgozóinak.

A 1452-es Ganz tolta a kocsinkat, amely épp napfürdőt vesz a Nagykőrösi úti deltában. Ugyanez másik oldalról.
 
Hannoverik szomszédságában, immáron a Szávában. Felkerült az új, 12 jegyű pályaszám, amelyet az NKH adott a kocsinak.
 

Aznap este még egyszer kitakarítottuk a villamost, hogy a látogatókat méltó körülmények között fogadhassuk.

Még vizes a padló. Előttem egy kortársam, igaz, ő eleve szaggatóval készült.
 
Valahogy a 03-asoknak furcsa sors jutott, és ez a hannoveriknél sem lett kivétel. A BKV remek munkát végzett az utóbbi időben a feltámasztásával. A hannoveri hannoveri :-), a 6022 a donor. Bár még nincs kész, így már reményteli a 1503 jövője.
 

Másnap reggel az udvaron találtuk a kocsinkat, aminek azért volt jelentősége, mert az éjjel nagy vihar volt az országban, és ebből Kispest területére is jókora csapadékmennyiség jutott. Nagyon jó tesztnek bizonyult a felhőszakadás, mivel valószínűleg kihozott egy olyan hibát, ami a fedett kocsiszínben soha nem jöhetett volna elő. A kocsi csak az A vég teljes selejtezésével vált mozgásképessé.

Hajnali derengés. Felcsatoltuk az Unimogra, irány a Templom tér.
 
A szervezők kérésének megfelelő beállításhoz helytelenben kellett kiállni, amihez a bilincses váltót is át kellett állítani. Forgalom mindkét vágányon.
 
Minden rendben, mehetünk. (Igyekezzünk, már szabadot ad a lámpa! :-) ) Nagysegély kíséret.
 
Kicsit esett még az eső reggel is, de aztán kisütött a nap. Érkezés a célhoz.
 
Helyén a kocsi, ahogy először hittük. A háttérben a rendezői sátrak épülnek. Az eredeti elképzelés, hogy a Tulipán utcánál fordulunk a tolással-vonással, nem is lett volna jó, a színpad építése már javában zajlott a vágányokon.
 

Miután a BKV szállításban közreműködő kollégái elmentek, a rendezvény szervezője pontosította az elképzelést, és azt kérte, álljunk a kocsival öt méterrel hátrébb. Mivel jogi lehetőségünk nincs mozogni, a BKV fődiszpécserével egyeztettünk, aki a 1481-es Ganzot küldte segítségnek. A Száva kocsiszín műszakosai gyorsan, hatékonyan, és persze fülig érő szájjal oldották meg a feladatot. Köszönjük, hogy a tízóraijuk helyett a 1303-at választották.

Segélygép, nem kell aggódni, nem romlott el. A végleges helyén. A feldíszítésig információs pultként szolgált, tájékoztattuk az utasjelölteket, mit hol érnek el aznap.
 
Kiállítás készülőben. Kispest akkor és most. Dancza Zsolt a probléma hírét hallva felkerekedett, és megszemlélte a hibásnak vélt alkatrészeket.
 
Már a vontatással is jutottunk tesztadatokhoz, aminek eredménye az RL2 relé érintkezőjének átkötése. Olyan kis munka volt, hogy az első néhány órában lezárt B végen tíz perc alatt meg lehetett oldani.
 

A Városünnep 10 óra körül kezdődött, amire a kiállítás anyaga is felkerült a villamosra. A KMO munkatársai eredetileg mágnessel akarták a képeket rögzíteni, de azok elég kicsire sikerültek, így végül a kétoldalas ragasztót választották.

Érkeznek az első látogatók. Hamar kiderült, a vezetőállás is látogatható, amit rögtön ki is töltöttek a gyerekek. A szülőnek már csak a fényképezés munkája jutott.
 
Bár nem a színpadnál álltunk, azért kiemelte a 1303-at a környezetéből narancspiros orra. A kiállítás címét sokáig csak belül tudtuk kirakni a mérete miatt, de végül nagyon jó helyet találtunk ki a szervezőkkel.
 

A Templom téri nagyszínpadon (ami az egyetlen színpad volt) folyamatosan ment a műsor, több sztárvendég is fellépett.

A színpad előtt várnak a Kispestiek a műsorra. Mazsorett-bemutató.
 
Fluor Tomi adja elő, mizu van mostanában... ... amit már csak a fiatal korosztály ért.
 
Tóth Gabinak is jó hangja van. Fellépett még Janicsák Veca és Nagy Feró is a Beatricével. Feltételezzük, a West Balkán esete miatt szigorodtak a szabályok, de egy szabadtéri rendezvényen ilyen táblákat előírni talán túlzás.
 

A BKV jóvoltából UV nosztalgiajárat is közlekedett Kispest, Határ út és a Templom tér között a Hofherr Albert utcán át.

Útban a rendezvény helyszínére. A légvár jó ütközőfelület, visszapattan róla a villamos. :-) Szerencsére nem próbáltuk ki.
 
Indulóban a Templom térről. Kispest, Villanytelep - UV az UV-korszak után.
 
Esti kép az új személyzettel.
 

Este 10 órakor felvillantak az immáron hagyománnyá váló tüzijáték fényei, majd lassan oszlani kezdett a tömeg is. Többen a villamosunkra vártak, hogy amint leszedik a képeket, elindulunk a Határ út felé. Sajnos bármennyire is szerettünk volna segíteni, nekünk is meg kellett várnunk az Unimogot.

Vontatásra várva. Pakolnak mások is.
 
Szávában fedett vágányt kértünk, mert ismét esőt jósoltak. A visszaszállításhoz ugyanaz a 1452-es kocsi érkezett, mint ami idehozta.
 
Ecseri út, metróállomás. Csatoltnak tűnik, de nem az. Illetve igen, de nem úgy :-).
 

Rendben megérkeztünk Zugló kocsiszínbe, ahol újabb karbantartás várta járművünket. A kispesti vendégszereplés rávilágított néhány apróságra, amelyet a hónap végén - trolis segítőink közreműködésével - javítottunk ki. Bár tényleg nagyon hálásak vagyunk a szállításért, reméljük, hamarosan megkezdhetjük a próbafutásokat is, mivel a cél az önálló mozgás megteremtése.


Szöveg: Túri Dániel
Fotó: Túri Dániel

2012. július